Nieuws

Vaartocht met de Betelgeuze

Vrijdag 5 juni zal vanaf 16.00 uur een vaartocht worden gemaakt in de haven van Rotterdam met de "Betelgeuze", een schip van de zeeverkenners. Aan boord bestaat de mogelijkheid achter het roer plaats te nemen en worden er rondleidingen door de machinekamer georganiseerd. Verder zal een maaltijd worden geserveerd waarna de “Betelgeuze” rond 19:00 weer zal afmeren.

Wat is het zeekadetcorps?
Het Zeekadetkorps Rotterdam is een maritieme jeugdvereniging die bij jongens en meisjes interesse wil wekken voor de maritieme sector. Aan boord van het korpsschip de “Betelgeuze” worden jongens en meisjes wegwijs gemaakt in het leven aan boord van een schip en leren ze de eerste kneepjes van het maritieme vak. Teamwork, discipline en verantwoordelijkheid zijn belangrijke basisprincipes voor de Zeekadet.

Het korpsschip “Betelgeuze” is op 31 maart 1951 te water gelaten bij de scheepswerf Gebr. Pot. De hoofdmotor, SMIT MAN Type R 556, heeft een maximaal toerental van 300 omwentelingen per minuut. Tijdens de proefvaart werd een maximale vaart van 13.2 knopen gemeten. Op 29 oktober 1951 werd de “Betelgeuze” in Bolnes overgedragen aan het loodswezen. In 1977 werd de Betelgeuze uit dienst gesteld en overdragen aan de dienst der Domeinen. In 1980 gebruikt Sea Team het schip in de offshore voor survey werkzaamheden en stand-by. Het zeekadetkorps Rotterdam heeft in mei 1995 het schip opgehaald in Den Helder is  daar tot vandaag het korpsschip van de zeeverkenners.

Het zeekadetkorps Rotterdam is een stichting die tegelijkertijd het schip onderhoudt en zeekadetten wegwijs maakt. Dit kost veel geld en wordt bij lange na niet uit de contributies gehaald.

Als u donateur wilt worden ga dan naar de website van het Zeekadetkorps Rotterdam www.zkkrotterdam.nl en help ons dit maritieme werk te doen.

PROGRAMMA

“Aan- en afmonsteren”  vindt plaats in: Rotterdam, Directiekade, Dokhaven van de RDM, havennummer 2600.
15.00- 16.00 uur inschepen.
ca. 16.00 uur worden de trossen losgegooid voor een vaartocht door de haven van Rotterdam
19.00 uur afmeren Dokhaven

Het maximum aantal deelnemers is 40 (KNVTS-leden hebben voorrang).

Kosten excursie KNVTS bedragen € 20 per persoon te storten op bankrekening ING-bank IBAN NL58INGB0000325478 o.v.v. ‘naam deelnemer’ en ‘excursie Betelgeuze’, u ontvangt hierna een bevestiging van uw inschrijving. Deelname op volgorde van binnenkomst financiële bijdrage.

Helaas is aanmelden niet meer mogelijk!

photo courtesy of IHC Merwede