Nieuws

Winnaar 2013

Photo courtesy Peters Shipyards
Photo courtesy Peters Shipyards

'GREENSTREAM', KNVTS Schip van het Jaar 2013.   

Binnenvaarttanker ‘Greenstream’ is uitgeroepen tot meest innovatieve schip en bouwer Peters Shipyards werd daarvoor beloond met de KNVTS Schip van het Jaar-prijs. De prestigieuze prijs werd voor de 16e maal uitgereikt tijdens het Maritime Awards Gala in De Broodfabriek in Rijswijk op 31 oktober.

Hoge brandstofprijzen en zwaardere milieueisen hebben in de Nederlandse binnenvaart geleid tot het ontwerp en bouw van een aantal zeer innovatieve schepen, waarvan de “Greenstream” een voorbeeld is dat eruit springt. Het schip gebruikt uitsluitend vloeibaar aardgas (“Mono-LNG”) als brandstof voor de dieselelektrische voortstuwingsinstallatie en het hulpbedrijf. Het schip werd gebouwd door Peters Shipyards in Kampen voor Interstream Barging en vaart sinds begin van dit jaar voor Shell Nederland.

Het mono-LNG bedrijf in combinatie met de gekozen rompvorm, resulteert ten opzichte van een conventionele op dieselolie draaiende installatie in een aanzienlijke emissiereductie van CO2 en NOX en nagenoeg geen emissies van SO2 en roetdeeltjes (fijn stof).
Naast de bijzondere voortstuwingsinstallatie geldt ook het bijzondere ontwerp van de zijbeplating van de ladingtanks (de zogenaamde IJsselhuid) als innovatief. Deze zorgt voor extra sterkte bij aanvaringen en op grond daarvan is toegestaan om het schip te bouwen met 6 grote in plaats van 10 kleinere ladingtanks.

“Het is bijzonder om te zien dat bij dit schip gekozen is voor een volledige LNG aandrijving en niet voor een tussenoplossing als hybride voortstuwing ,” aldus jury-voorzitter Arie Peterse. “Daarmee heeft zowel de werf als de eigenaar lef getoond, en dat ook nog in een marktsegment dat het zwaar heeft.”

Andere genomineerde schepen voor de KNVTS Schip van het Jaar-prijs waren het door Barkmeijer Shipyards gebouwde loodsvaartuig ‘Polaris’ en de door Scheepswerf Kooijman opgeleverde hopperzuiger ‘Reimerswaal’.

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied (KNVTS) heeft ten doel om de ontwikkeling van maritieme techniek te stimuleren. Hoofdlijnen hierin zijn het verspreiden van kennis van de maritieme techniek, het stimuleren van innovatie en maritiem technisch onderwijs. De vereniging bewerkstelligt dit door het organiseren van netwerkbijeenkomsten zoals maritiem technische lezingen, excursies en congressen, waarmee tevens de onderlinge relatie tussen maritiem-technische vakmensen wordt versterkt. Daarnaast worden jaarlijkse de “KNVTS Schip van het Jaar Prijs” voor het meest innovatieve schip en maritieme afstudeerprijzen uitgereikt. Voor maritieme technici is de KNVTS een zeer hechte basis voor een solide netwerk binnen de maritieme industrie.
 

J.H. Klok