Agenda

Lezing: Varen op Zee

woensdag 21 juni 2017 - Amsterdam

Boek van Jan ter Haar
Boek van Jan ter Haar

KNVTS Afdeling Amsterdam


Spreker: Jan ter Haar, Amsterdam 1941, is de kleinzoon van een Spakenburgse visserman en naar hem vernoemd. Altijd wilde hij naar zee, een keuze waar hij nog nooit spijt van heeft gehad en weer zou herhalen.

Het verloop van de loopbaan op zee verliep zoals het min of meer in de schoot geworpen werd, alleen moet je de kans wel zien en dan benutten.

In zijn loopbaan in de zeescheepvaart die duurde van 1960 tot en met 2003 met een zzp-vervolg tot 2016 heeft hij veel veranderingen meegemaakt zoals dat ook aan de wal gebeurde. Echter wat met de zeeman gebeurde was voor de wal een “ver van mijn bed show”, terwijl juist op zee grote economische veranderingen in gang gezet werden. Globalisering voordat men aan de wal het woord kon schrijven.

Rederijfusies en een teloorgang van maatschappijen. Opkomst van de nieuwste en grootste zeeslepers ter wereld en de neergang van beroemde firma’s omdat de veranderingen van de tijd niet tijdig werden ingezien en de leiding er niet toe kon komen om de noodzakelijke maatregelen te nemen.

Zeeslepen en bergen werd als een “feest” beschouwd en je werd er nog voor betaald ook. Was het gevaarlijk? Is de vaart op zee gevaarlijk? Alleen als je niet oplet, dus niet gevaarlijker dan andere zaken.

Is varen op zee uitdagend? Ja, het is zeer uitdagend en geeft grote verantwoordelijkheid reeds aan jonge mensen.

Voor varen op zee moet men geschikt zijn en men moet de juiste partner kiezen, klopt dat niet dan wordt het niets op zee.

In deze lezing zal Jan ter Haar diverse stukken uit zijn boek behandelen, onder andere::

  • Noodsleepmogelijkheid
  • Schuilplaatsen
  • Overheidsinstanties
  • Surveyor etc.
  • Scheepsbemanning
  • Fusies en/of overnames
  • Scheepsbouwers die een schip in een wrak kunnen veranderen
  • innovaties

U wordt verzocht zich uiterlijk 16 juni aan te melden voor de maaltijd, voor alleen de lezing kunt u zich tot 21 juni aanmelden. Stuur een e-mail naar knvts.afd.amsterdam@gmail.com

Locatie: Aan boord van de Kapitein Anna (de gerestaureerde Kapitein Kok). www.kapiteinanna.nl NDSM-pier 6, 1033 RA Amsterdam (100 m. lopen op de pier).

Aanvang maaltijd : 17:30 uur
Kosten voor de maaltijd: Leden : € 10,- Niet leden :  12,-
Aanvang lezing : 19:15 uur
Aanvang borrel : 20.30 uur

De KNVTS Amsterdam is als afdeling actief op verschillende sociale media. U kunt ons volgen op Facebook en Twitter: KNVTS Amsterdam en op LinkedIn: KNVTS.:

J.H. Klok