donderdag 22 februari 2024

Lezing: Holland Shipyards Group: innovatieve pionier in de scheepsbouw

In het hart van de scheepsinnovatie staat Holland Shipyard Group; een familiebedrijf dat in 1981 begon als een bescheiden reparatiewerf in Werkendam. Wat destijds klein begon, is nu uitgegroeid tot een vooruitstrevende kracht in de Nederlandse scheepsbouw, met een invloed die tot buiten de grenzen reikt.

Holland Shipyards Group heeft drie dynamische scheepswerven, verspreid over Nederland. Vlissingen brengt indrukwekkende staalconstructies tot leven en transformeert boorplatforms voor nieuwe doeleinden. In Werkendam wordt de focus gelegd op waterbouw en binnenvaart, terwijl in Hardinxveld-Giessendam de nieuwbouw van schepen, waaronder ‘groene’ veerponten, centraal staat.

Holland Shipyard Group is niet alleen een pionier in ontwikkeling en innovatie, maar heeft ook een tastbare impact op duurzame scheepsbouw. Van het eerste dieselelektrische schip in 2010 tot de onlangs getekende overeenkomst met het Zweedse Trafikverket voor volledig autonome elektrische veerboten, Holland Shipyards Group werkt aan het vormgeven van de toekomst van de scheepvaart.

Een opvallend recent project is de bouw van ’s werelds grootste aan één stuk 3D-geprinte autonome veerpont, gepland om in de zomer van 2024 over de wateren van Parijs te varen. Een technologisch hoogstandje gemaakt van gerecycled plastic, dat de grenzen van innovatie verlegt.
Een andere mooie mijlpaal in maritieme innovatie, was de levering van de “H2 Barge 1” aan Future Proof Shipping. Dit is ’s werelds eerste binnenvaartschip op waterstof, dat nu emissievrij vaart tussen Rotterdam en Antwerpen. Geïnspireerd door dit succes staat het tweede waterstofschip “FPS Waal” op het punt om te gaan testvaren, klaar om de wateren tussen Rotterdam en Duisburg te doorkruisen.

“Holland Shipyards Group heeft haar focus op duurzame en innovatieve scheepsbouw projecten. Deze intrinsieke motivatie is niet alleen zichtbaar in de projecten, maar trekken we ook door in het productieproces. Groene schepen moeten immers groen gebouwd worden. Wij zijn als organisatie van mening dat verduurzamen niet zomaar een optie is, maar meer een noodzaak om een leefbare planeet achter te laten voor de volgende generatie(s).”

Spreker: Thijs van der Schaaf

Voertaal: Nederlands

Datum: 22 februari 2024

Zaal open: 19:30

Start: 19:45

Eind: 22:00

Locatie: ‘de Machinist’, Willem Buytewechstraat 45 Rotterdam

Toegankelijk voor: leden en introducees

Bijdrage: 5 euro voor leden / 10 euro voor niet leden

Aanmelden: https://forms.gle/973KgPmXkK7LZ2Zw5

Aanmelden vóór: 22 februari 2024

Bijzonderheden: Na de lezing is gelegenheid tot het stellen en vragen, en na te praten onder het genot van een drankje.

Agenda

  • donderdag 22 februari 2024

    Lezing: Holland Shipyards Group: innovatieve pionier in de scheepsbouw

Agenda

  • donderdag 22 februari 2024

    Lezing: Holland Shipyards Group: innovatieve pionier in de scheepsbouw