Schip van het Jaar genomineerden

  • Waterinjectievaartuig RIJN

  • Superzeiljacht Sarissa

  • Ferry Gorinchem XII

Waterinjectievaartuig RIJN

Scheepswerf Kooiman Zwijndrecht

De RIJN is één van de twee nieuwste waterinjectievaartuigen gebouwd door Scheepswerf Kooiman in Zwijndrecht voor baggeraar Van Oord.

Om gelijke tred te houden met het toenemende volume van het zeevervoer dienen zeehavens en waterwegen goed toegankelijk te zijn en te blijven voor de bezoekende schepen. Het onderhoud zal daardoor toenemen. Bij dit onderhoud is het waterinjectiebaggeren een efficiënte en energiezuinige methode.

Waterinjectiebaggeren (WID) is een baggertechniek waarbij water wordt geïnjecteerd vlak boven de bodem met een waterinjectiebalk. Het fijne sediment wordt losgewoeld en ‘op een natuurlijke manier’ verplaatst door de ter plaatse heersende stroom. Het is een efficiënte en milieuvriendelijke manier om vaargeulen, havens en rivieren op diepte houden. Dankzij de grote manoeuvreerbaarheid kan de RIJN zeer dicht bij de oevers, kademuren en steigers werken. De maximale baggerdiepte is 24 meter.

De RIJN en haar zusterschip de RHÔNE hebben dezelfde specificaties als de eerder gebouwde MAAS en MERSEY echter verder doorontwikkeld met innovatieve optimalisaties op basis van praktijkervaringen.

Tijdens het ontwerp is veel aandacht besteed aan een efficiënte energiehuishouding. De RIJN is voorzien van een zogenaamd hybride energie managementsysteem. De stroomvoorziening wordt geleverd door twee hoofdgeneratoren en twee batterijpakketten, de grote verbruikers zijn de twee roerpropellers, één boegschroef, twee lage druk jetpompen en twee lieren om de U-vormige jetbalk te bedienen. Allen elektrisch aangedreven.

De AC-hoofdgeneratoren voeden middels twee AC-DC omvormers het DC-bord. Vanaf het DC bord worden de thrusters, pompen en lieren bediend en geregeld middels frequentie omvormers. Omdat het WID baggeren vaak afhankelijk is van de getijdestroom kan er niet continu gebaggerd worden. Gedurende de stilligperiodes wordt er door de bemanning geslapen. De batterijen zijn op dat moment de stroomvoorziening in plaats van de generatorsets.

Afhankelijk van de gevraagde WID werkzaamheden (Waterinjectiebaggeren, massflowen of powerjetten) kan er met één of twee generatorsets gebaggerd worden. Het powermanagementsysteem bepaalt op basis van het gevraagde vermogen of er één of twee generatoren vermogen gaan leveren al dan niet in combinatie met het batterijpakket als “peakshaver”. Ten opzichte van de twee eerder gebouwde WID MAAS en MERSEY is er bij de RIJN het nodige aangepast in de software van het powermanagementsysteem om het energieverbruik en bijbehorende emissies te reduceren. De schepen voldoen aan de TIER III regelgeving voor NOx uitstoot en hebben de Bureau Veritas notatie ULEV (Ultra-Low Emission Vessels). Tevens is de RIJN voorbereid op de EU STAGE V regelgeving.

De RIJN is voorzien van een Dynamic Positioning (DP) systeem waardoor het baggeren veelal in hoge mate voorgeprogrammeerd en efficiënter kan verlopen.

Met de RIJN heeft Scheepswerf Kooiman een schip geleverd waarbij de innovaties geheel in dienst staan van het efficiënt omgaan van de brandstof bij de uit te voeren WID werkzaamheden. In basis is het WID baggeren al milieuvriendelijk; met het toegepaste powermanagement systeem zal de uitstoot minimaal zijn.

Actueel

  • Ship of the Year 2024

  • Ship of the Year 2023

  • KNVTS Schip van het Jaar 2022

  • KNVTS Schip van het Jaar 2021